Davina en Karlien bezoeken een aantal projecten van onze VZW (05/2019)

In april en mei gingen Davina en Karlien, twee van onze bestuursleden, in Sri Lanka een aantal van onze projecten bezoeken. Negen vrienden van hen, vergezelden hen op deze reis.

Bezoek aan het meisjesweeshuis Sinha Salsevana
Toen we arriveerden werden we hartelijk verwelkomd door de meisjes en de directrice.  De meisjes overhandigden ons een mooie zelfgemaakte bloem waarop een dankwoord voor ons bezoek stond.  We mochten plaatsnemen in de eetzaal en daar werd ons een drankje en een Sri Lankaanse snack en bananen aangeboden.  De mensen uit onze reisgroep overhandigden aan de meisjes kleren, chocotoffs, zonnebrillen, stiften, tandenborstels, tandpasta…
Daarna voerden een aantal meisjes een dans voor ons op of zongen een liedje.  Wij zijn ook de slaapplaatsen van de meisjes gaan bezichtigen.  Ze slapen allemaal samen in 1 ruimte.  Tot slot hebben we een mooie groepsfoto gemaakt van onze reisgroep samen met de meisjes en de directrice.
De directrice is als een moeder voor deze meisjes en wijdt haar leven toe aan hen.
 
      


Thanamalwilla gehandicaptenschool
 
Mr. Lanka Perera verwelkomde ons hartelijk.  Alle jongens en vrouwen waren opgekleed want voor deze mensen was het feest vandaag.  We mochten ballonnen uitdelen aan iedereen en ze helpen opblazen.  Deze bijzondere mensen waren heel blij ons te zien en ze kwamen ieder van ons handen schudden of een omhelzing geven.
Een aantal jongens helpt iedere dag bij het wassen en aankleden van de bewoners.  Zij staan om 4u op om reeds om 5u aan hun dagtaak te beginnen.  Een van de jongens heeft al 4 medailles behaald aan wedstrijden lopen.
Er werd ons een drankje en een aantal hartige snacks aangeboden.  Daarna werden we rondgeleid.  We bezochten de eetzaal en de oude keuken waar niet meer in gekookt wordt, de slaapzalen, het kippenverblijf…  Mr. Perera toonde ons de tuin waar maniok en mango en appelsienbomen werden aangeplant met steun van de VZW.
Ook mochten we de gerenoveerde keuken zien en mochten we officieel de nieuwe ziekenkamer openen.  Dit zijn allemaal projecten gefinancierd door de VZW.  Ook de werkbank die onlangs werd aangekocht werd gedemonstreerd.  Twee bijzondere kinderen brachten ons een heel mooie dans in typische klederdracht.
Toen het etenstijd was hadden we de eer om mee te mogen helpen om de kinderen eten te serveren en te helpen eten geven indien nodig.  Er werd ons ook een heerlijke Sri Lankaanse lunch aangeboden en iedereen kreeg een cadeau mee naar huis, nl. een zelfgemaakt voetmatje, enveloppen en houten lepels gemaakt van kokosnoten.  Ook kreeg ieder een zelfgemaakte bezem.  Dit bezoek heeft onze groep heel erg geraakt.


Mr. Jayawardana, Matale Elders Benevolent Society
We werden hartelijk ontvangen door Mr. Jayawardane, zijn dochters en vrouw en de leraressen van het Sanderus Education Center.  We bezochten het medisch centrum dat in opbouw is dat zal ten dienste staan van de mensen in het lager gelegen district.  Nu werd prioriteit gegeven aan de constructie van het dak zodat het niet meer kan binnen regenen en de pleisterwerken kunnen gebeuren op de bovenverdieping.  Het medisch centrum zal beneden een onderzoeksruimte hebben, een vaccinatieruimte, een ruimte voor personeel.  Op de bovenverdieping zullen awareness programma’s worden gegeven en ook in geval van vb. een epidemie zullen daar grotere aantallen mensen terecht kunnen.


Daarna bezochten we het Sanderus Educational Development center.  Er werden geen lessen gegeven omwille van de aanslagen die plaats hadden gevonden.  Het gebouw is in heel goede staat zowel aan de buiten- als binnenkant.


Daarna werd ons een uitgebreide brunch aangeboden.
Na het eten bezochten we het medisch centrum gelegen in het hoger gelegen Hunugala.  Dit centrum werd door de VZW volledig gerenoveerd.  De lokale bevolking en de verpleegster toonden hun dankbaarheid voor dit mooie project.  Onze reisgenoten deelden cadeautjes uit aan de lokale bevolking.  Enkele mensen uit onze groep werden gewogen en gemeten.  Een kindje van de lokale bevolking werd gewogen.


Dan hebben we ook 2 waterprojecten bezocht die werden gefinancierd door de VZW.  Onderhoud en verbeteringswerken zijn nodig.  Pijpleidingen die beter beschermd moeten worden, enz…
Daarna hebben we enkele arbeiderswoningen bezocht die werden gerenoveerd door de VZW Sri Lanka in ons Hart.  Sanitaire voorzieningen werden aangelegd.  Toch was het een schok te zien in welke mensonwaardige omstandigheden deze mensen nog dienen te leven.  Geen hygiëne.  Het is eerder overleven.  Mensen moeten heel hard werken op theeplantages voor heel weinig geld.
 
Mr. Jayawardane vertelde ons verschillende keren dat onze komst voor hem van heel grote betekenis was omdat we nu met eigen ogen konden zien wat er allemaal werd gedaan met het geld van de VZW.
Ze zijn Linda en John heel dankbaar.
Toen we vroegen welke de meest dringende noden zijn volgens hem was dit de renovatie van arbeiderswoningen wat verder gelegen en het onderhoud van de waterprojecten zodat de volgende generaties ook nog kunnen genieten van drinkbaar water.  Mr. Jayawardana ging een verzoek sturen en oplijsten waarvoor er nog steun nodig was. Hij zal ook foto’s voorzien.
Na de rondleiding kregen we opnieuw een maaltijd aangeboden, dit keer in het huis van Mr Jayawardana.