777 schoolkinderen kregen een schriftpakket

777 Schoolkinderen kregen een schriftpakket

In de maand november 2023 bezochten we 459 gezinnen met een zeer laag inkomen. Wij moesten dit doen met een driewieler daar de wegen in het binnenland door de moessonregen herschapen waren tot modderpoelen. Ons voertuig schoof heen en meer en meermaals moesten we door enorme plassen laveren. Van elk gezin noteerden we de naam van één ouder en het aantal kinderen met daarbij het leerjaar waar ze na Nieuwjaar naartoe gingen. Wanneer we alle families hadden bezocht telden we de schriftpakketten per leerjaar.       

Gamini belde daarna naar verschillende winkeliers  en groothandelaars om de beste prijs/kwaliteit te verkrijgen. Wij vonden uiteindelijk een  groothandelaar in Colombo waar we alle schriften bestelden. Met een container werden de schriften enkele dagen later aan huis geleverd en kon het inpakken beginnen. Alle leerlingen  krijgen een aangepast pakket volgens hun leerjaar want de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar gebruiken schriften met  andere lijntjes en met grotere ruiten. De leerlingen van het derde tot en met het vijfde leerjaar kregen elk 10 schriften: 8 lijntjes en 2 ruitjes van elk 120 bladzijden. De leerlingen van het zesde tot en met het elfde leerjaar kregen ook 10 schriften: 9 lijntjes en 1 ruitjes van elk 160 bladzijden. De studenten van het twaalfde en het dertiende leerjaar kregen 5 gelijnde kwarto schriften van elk 160 bladzijden. In elk pakket werd  een begeleidende brief in het Singhalees gestoken waarin werd verteld waarom we schriftpakketten uitdeelden en waarom studeren belangrijk is. Vooraan kreeg elk pakket het logo van Adoptie Sri Lanka.                                                                                                                       

Op woensdag, 27 december werd alles in gereedheid gebracht. Er werden 40 kleurrijke vlaggen langs de weg geplant en een koord gespannen zodat de mensen gemakkelijk de te volgen route konden volgen. Aan de in- en uitgang werd een tent neergezet. In de voortuin werden de Sri Lankaanse, de Belgische en de Boeddhistische vlag gehangen.           

Donderdag, 28 december waren we al vroeg uit de veren om alle pakketten op het terras klaar te leggen. Vanaf 7.15 u stonden de eerste mensen al in de rij te wachten aan de poort in de achtertuin. Om 9 uur werd die geopend en stroomden de mensen binnen. Eerst werd hun identiteit gecontroleerd en op hun tegoedbon werden de respectievelijke leerjaren aangeduid. Daarna kwamen ze per gezin naar het terras in de voortuin waar alle kinderen hun schriftpakket in ontvangst namen.                                                                                              

Door de luidsprekers klonk de hele dag vrolijke muziek. Spijtig dat er af en toe een hevige moessonbui losbarstte en de paraplu’s wat beschutting moesten bieden. Om 14 u 30 werden de laatste pakketten gegeven en daarna werd alles opgeruimd. Om 16 u konden we tevreden terugblikken op een dag die ons veel voldoening bracht daar zeer veel kinderen uit lage inkomens gezinnen zonder zorgen aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen. 

Dit alles was maar mogelijk dankzij de vele Belgische sponsors die dit project steunden. Ook dit jaar zullen we in december weer schriftpakketten uitdelen.