Gemeenschapscentrum en waterfilterinstallatie voor Mihintale (04/2021)

Nadat het sportterrein was afgewerkt, werden op 28 mei 2020 de werkzaamheden aangevat voor de bouw van een gemeenschapscentrum met aanpalend een waterfilterinstallatie. Deze infrastructuur ligt in de nabijheid van het  sportterrein.

De omwonenden moesten tot nu altijd drinkbaar water aanhalen vanuit het dorp op zo’n 40 minuten loopafstand. Ze konden zich ook bevoorraden aan een auto die twee tot drie keer per week langs komt. Dan kost één liter 3 roepie. Het water dat wordt gezuiverd, komt van de ondergrondse waterput, die wel 40 meter diep werd geboord, bij de aanleg van het sportterrein. Via pijpleidingen wordt het water naar een watertank op een gebouwtje gepompt om door een filterinstallatie gezuiverd te worden.  Ten slotte komt het zuiver drinkwater in een tank terecht waar  de mensen, via één van de twee aftapkranen hun flessen kunnen vullen. Per liter betalen ze hier 1 roepie. Het ingezamelde geld wordt gebruikt om de filterinstallatie te onderhouden en om het loon te betalen van de man die het water bedeelt. De vrouwen, die meestal voor de waterbevoorrading zorgen, hebben het nu veel gemakkelijker en winnen ook heel wat tijd. Ze kunnen alle dagen van 8 u tot 12 u en van 14 u tot 18 u hier terecht.

Het gemeenschapscentrum wordt gebruikt om extra lessen te geven, vergaderingen, voorlichtings- en preventiecampagnes  i.v.m. dengue en malaria, hygiëne, gezonde voeding….te houden. Het bestaat uit een grote hal. Daarnaast werd ook een toilet gebouwd, aanpalend aan de bergruimte waarop de watertank ter bevoorrading is geplaatst. Het hele complex is aan de achterzijde  en de zijkanten omgeven door een muur. Vooraan werden omheiningspalen met een net voorzien en een toegangspoort.  Het afhaalpunt voor drinkbaar water wordt door een rolluik afgesloten. Op het gebouw staat de naam  ‘Jayashakthi  gemeenschapscentrum’ geschilderd in het Singalees. Op de zijmuur, aan de straatkant, is het logo van onze organisatie aangebracht alsook de herinneringsplaat van de opening op 20 maart 2021. De planning van de activiteiten, het onderhoud van het gemeenschapscentrum en van de watervoorziening zijn in handen van een plaatselijke medewerker. De dorpsbewoners  zijn zeer dankbaar voor deze nieuwe infrastructuur, waardoor hun leefomstandigheden aanzienlijk worden verbeterd.

Linda Stabel