Zussen uit Duffel bouwen huizen en scholen op Sri Lanka (4/2017)

Zussen uit Duffel bouwen huizen en scholen op Sri Lanka

DUFFEL – De Duffelse vzw Adoptie Sri Lanka gaat een mobiele bibliotheek in haar scholen in verschillende dorpen in Sri Lanka opstarten. Voorzitter Linda Stabel is nu in België om hiervoor én voor andere projecten fondsen te verzamelen.

Linda Stabel en haar zus Diane leerden de vzw Adoptie Sri Lanka in 1992 kennen. “We maakten toen met wijlen Gaston Dillen een rondreis door Sri Lanka. Gaston ging als reisleider vaak naar Sri Lanka en nam dan steeds leesbrillen mee om daar aan de arme mensen te schenken. De hulp aan de bevolking breidde uit en Gaston kon op steeds meer vrijwilligers rekenen. Uiteindelijk richtte hij in 1992 de vzw Adoptie Sri Lanka op”, zegt Linda Stabel.

“Enkele jaren na onze rondreis werden we lid van die vzw en sinds 2009 ben ik er de voorzitter van”, zegt Linda. “In die tijd ging ik twee keer per jaar naar Sri Lanka: in de paasvakantie startte ik er telkens een nieuw project op en in de zomervakantie ging ik kijken hoever het ermee stond. Maar toen ik in augustus 2010 met pensioen ging als directeur van basisschool Sint-Montfort in Kontich, heb ik beslist om nagenoeg permanent in Sri Lanka te blijven.”

Preken in kerken

“Een keer per jaar kom ik naar huis in Duffel: het ene jaar in maart, het andere jaar in oktober. Ik ga dan spreken in scholen en bij verenigingen overal in Vlaanderen. Ik ga ook preken in kerken. Zo was ik vorig jaar te gast in enkele kerken in Lier en Koningshooikt. Die enkele weken dat ik hier ben, staan dus volledig in het teken van fondsenwerving, want onze vzw draait volledig op giften.”

Die giften zijn broodnodig, want de vzw Adoptie Sri Lanka is erg actief in Sri Lanka. “We hebben er bijvoorbeeld met geld van twee Belgische families in het midden van de jaren negentig een weeshuis gebouwd in Mathegoda, in de buurt van de hoofdstad Colombo. Samen met een van die families financieren we er de werking nog altijd van.”

“In Thanamalwila steunen we dan weer een instelling waar 54 mentaal gehandicapten verblijven. Die zijn trouwens allemaal via onze vzw door Belgen financieel geadopteerd. In het verleden hebben we die instelling al uitgebreid met een kippenkwekerij, bouwden we er een muur rond en kochten we materiaal voor de keuken aan. Binnenkort bouwen we er een watertoren.”

Waterleiding

“Over water gesproken. De voorbije jaren lieten we in zeventien dorpen in de regio Matale waterleiding leggen. In die dorpjes wonen arme mensen die theeblaadjes plukken. Ze leven er in lemen huisjes die de Engelsen er tweehonderd jaar geleden bouwden. Voor water moesten ze soms tot twee kilometer stappen. Met onze vzw hebben we ervoor gezorgd dat ze nu per twee gezinnen een kraantje vlak voor de deur hebben. We gaan er trouwens ook nog eens achttien krotwoningen renoveren, een project van zo’n 20.000 euro.”

“Een ander groot project dat we de voorbije drie jaar realiseerden was de bouw van honderd huizen met twee kamers ter vervanging van de modderhutten. Daar wonen nu gezinnen met schoolgaande kinderen in, van wie we weten dat ze later geen huisje erven. Elke huisje kostte ons 2.500 euro.”

Bibliotheek

“Momenteel zijn we met een gloednieuw project begonnen. Die honderd huisjes die we bouwden, liggen namelijk allemaal in afgelegen dorpjes zonder bibliotheek. Ook de schooltjes beschikken er niet over een bibliotheek. Toch weet ik dat de kinderen graag lezen, maar met hun karig loon kunnen de ouders natuurlijk zelf geen boeken aanschaffen.”

“Daarom gaan we met onze vzw binnenkort kinder- en jeugdboeken kopen. Elke eerste zondag rijden we dan naar een van onze kleuterscholen en kunnen de kinderen de boeken gratis uitlenen. Met onze kleuterscholen bedoel ik de vier scholen die onze vzw er sinds 2010 heeft gebouwd. Voortaan zouden we trouwens graag één kleuterschool per jaar willen bouwen. Het prijskaartje: 23.000 euro per school.”

Zaterdag vliegt Linda weer naar Sri Lanka. Zus Diane blijft in Duffel en legt daar allerlei afspraken vast voor het volgende verblijf van Linda. Ze zamelt ook kleren en brillen in en organiseert mee de jaarlijkse pannenkoekendag in Kontich. Verder houdt ze zich bezig met het opstellen van de adoptiedossiers, want voor slechts 52 euro per jaar kunt u een kind in Sri Lanka financieel adopteren.

door Chris Van Rompaey

Artikel te lezen op https://www.gva.be/cnt/dmf20170403_02815153/zussen-uit-duffel-bouwen-huizen-en-scholen-op-sri-lanka