Pannenkoeken voor Sri Lanka (10/2018)

Al vele jaren heeft de pannenkoekendag voor Sri Lanka in Kontich-Kazerne een vaste stek op de kalender van oktober. Dat zou in 2018 ook zo zijn, mochten de verkiezingen geen stokken in de wielen steken. Zaal Pronkenborg was niet vrij, en dus schoof de pannenkoekendag een eindje naar voren op de kalender. Het werd zondag 30 september.
Wie in Kontich-Kazerne en omstreken Sri Lanka hoort vernoemen, denkt automatisch aan Linda Stabel. Zij coördineert al jaren de vele activiteiten en sinds ze na haar pensionering permanent in Sri Lanka woont, kan ze daar financiële opbrengsten helpen omzetten in concrete projecten. Daarbij probeert ze steeds zoveel mogelijk mensen te betrekken, zodat het niet om louter individuele hulp gaat. Waterputten, leidingen, kleuterscholen, weeshuizen, medische hulpposten, psychiatrische instellingen, het zijn allemaal zaken die grotere groepen voordeel brengen. Ook als de hulp meer individueel is, zoals het vervangen van modderhutten door stenen huisjes, wordt de plaatselijke bevolking zoveel mogelijk betrokken bij het bouwen. Zo kunnen vele gezinnen een welkom loon verdienen.
Linda was zelf weer een tijdje in het land. Op zondag 23 september bracht zij in de eucharistieviering een getuigenis van wat Adoptie Sri Lanka ter plaatse realiseert. Dat was meteen een goede propaganda voor de pannenkoekendag, de volgende week. Die van Kontich-Kazerne is de enige die nog overblijft, de bakploegen van andere gemeenten hebben, vooral door leeftijd van de vrijwilligers, een na een moeten afhaken. Dat maakt dat er ook veel sympathisanten uit andere gemeenten present geven op de jaarlijkse smuldag, zeker als Linda zelf aanwezig is. Dus werd het maximum aan tafels gedekt, een extra-bakplaat voorzien en de hoeveelheid ingrediënten verhoogd. Dat was een goede gok, want toen om twee uur de deuren opengingen, liep de zaal al snel vol, en dat bleef zo tot zes uur. Geen van alle medewerkers in de zaal en in de keuken had zelfs maar eventjes tijd om stil te zitten. Linda ging van tafel tot tafel, want veel mensen wilden natuurlijk van de gelegenheid gebruik maken om haar even te spreken. Al het deeg werd opgebakken, en veel overschot aan pannenkoeken was er niet. Die werd dan verwerkt tot pakjes van tien, en dat stapeltje was op een mum van tijd verkocht.
Voorzeker was deze uitgave de meest succesvolle in de lange rij pannenkoekendagen. De opbrengst zal gebruikt worden voor schoolmateriaal, meubeltjes en boeken in Sri Lanka. Dank aan de vele medewerkers!

      

De Raad van Bestuur van Adoptie Sri Lanka vzw bedankt de organiserende vereniging B.M.W. van Kontich en haar medewerkers eens te meer voor hun inzet ten bate van onze activiteiten in Sri Lanka!