Kleuterschool in Ruwangama (01/2019)

In 2012 maakten de kleuterleidsters van de kleuterschool in Ruwangama ons attent op de slechte staat van hun gebouw. Inderdaad, het was in een erbarmelijke staat en ook zeer klein, gelegen op de drukke baan van Mihintale naar Kandy. We lieten toen een offerte voor een omheining maken maar die bleek heel duur te zijn!
In 2017 brachten we samen met een dorpsbewoner een bezoek aan een groot terrein dat eigendom was van de dorpsgemeenschap. Het dorpssecretariaat had al een deel in gebruik gegeven voor een speelplein voor de plaatselijke jeugd. Het terrein bood zeker voldoende ruimte om ook een kleuterschool te bouwen. De grond was ook zeer gunstig gelegen in een rustige straat en op wandelafstand van de bestaande school. Samen met de kleuterleidsters deed ik een schriftelijke aanvraag om een deel van de grond te mogen gebruiken voor de nieuwe kleuterschool. Op mijn brief werd spijtig genoeg niet gereageerd en de kleuterjuffen kregen ook geen positief antwoord.
In juli 2018 besloten Gamini en ik toch de droom van de ouders en de leidsters waar te maken. Wij gingen ter plaatse de bouwgrond opmeten en stelden vast dat we de nieuwe school konden realiseren, wanneer we het oude gebouw lieten afbreken. De kleuterleidsters waren in de wolken. Begin augustus werd de eerste steen gelegd en de bouw van de fundamenten werd gestart. Al na enkele dagen kregen we de opmerking van de buurtbewoner dat we de bouw moesten stopzetten, omdat de afstand tot de rijweg niet groot genoeg was. Gamini nam contact op met het Ministerie voor wegenbouw om de nodige info in te winnen. Zij meldden ons dat de afstand van het gebouw tot het midden van de straat 50 feet moest zijn. De plannen werden een weinig aangepast, zodat alles wettelijk in orde was en de bouw werd voortgezet. In de weken nadien kregen de werklui nog verschillende controleurs over de vloer van het Road Development Department, van het secretariaat en van de Grama Niladhari (de dorpsverantwoordelijke). Toen de dakspanten op de school moest worden gelast, kregen we geen elektriciteitsaansluiting van de maatschappij. Maar geen nood! Onze generator werd aangesloten en de werken gingen verder. Op 28 oktober werd de school officieel geopend door de politiecommissaris van Mihintale en Gamini. Ikzelf kon er jammer genoeg niet bijzijn wegens het onverwacht overlijden van mijn moeder. Ondertussen draait de kleuterschool op volle toeren. Water en elektriciteit zijn aangesloten en de meeste dorpsbewoners zijn zeer tevreden. De nieuwe Swarnapali kleuterschool is toch verwezenlijkt, ondanks verschillende moeilijkheden en mede dankzij het geld dat in scholen over heel Vlaanderen verspreid, werd verzameld.

Linda Stabel