De huisvrouwen krijgen een degelijk keukentje (02/2022)

Heel wat huisjes hebben een schamel keukentje, gemaakt van een samenraapsel van planken, verroeste ijzeren platen en plastiek. De huisvrouwen koken op een vuurtje van hout. De takken sprokkelen ze in de omgeving. Een degelijke keuken is dus zeer welkom. We gingen op pad naar het meest arme dorp hier in de buurt van Mihintale nl. Kudagama. De bevolking is hier straatarm. Er zijn geen verharde wegen en geen vervoermiddelen. De dorpswegen zijn in november, december echte modderpoelen en onze driewieler schuift voortdurend heen en weer. We bezoeken drie huisjes in één straat en merken dat huisje 1 een keukentje van modder heeft met een dak van verroeste ijzeren platen. Binnen is er een kookplaats met op een houten vuurtje een kookpot. Langs de muren liggen wat keukenmaterialen. Er is geen plaats voor een werktafel. Het keukentje van huisje 2 is haast identiek aan het vorig. Huisje 3 heeft een vuurtje onder een ijzeren afdak. De muren zijn wat stokken die naast elkaar in de grond werden geslagen. De uitwerpselen van de geiten, die hier ook overnachten, liggen her en der verspreid op de grond. Hier is verder niets te zien van keukenmaterialen. We besluiten deze keukentjes te vervangen door stenen kamers met een schoorsteen aanpalend aan het tweekamer huisje. De ruimte wordt voorzien met een raam en een deur. De materialen worden geleverd en de werkmannen gaan aan de slag. De fundamenten worden gegraven, de muren opgetrokken, de schoorsteen gebouwd, de betonnen vloer gegoten en het platen dak gelegd. De schrijnwerker vervaardigt de raam- en deurlijst en maakt ook de luiken waarin glas wordt voorzien. Na één week noeste arbeid kan de moeder van het gezin driemaal daags koken zonder paraplu te hoeven gebruiken in het regenseizoen. Het gesprokkelde hout kan nu ook bewaard worden onder de betonnen kookplaat van de schoorsteen zodat het niet meer nat regent. De huisvrouwen zijn ontzettend dankbaar voor de kookruimte waarover ze nu beschikken. In dit dorp moeten er nog veel zulke keukentjes gebouwd worden waarna andere dorpen aan de beurt zullen komen. In totaal zijn er dit jaar voor dit project 40 keukentjes voorzien.

Wie dit project wil steunen kan storten op het rekeningnummer van Adoptie Sri Lanka vzw: BE89 7332 2911 9585 met vermelding: keukentjes. Voor elke gift, hoe klein ook, zijn wij u zeer dankbaar.

14 keukentjes van dit project zijn gerealiseerd met de steun van het Yaluwo Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Linda Stabel

Foto’s bouwvallige keukentjes:

    

Foto’s nieuwe keukentjes: