UIT SRI LANKA

Astrologie is belangrijk in het leven van de Sri Lankanen.

Op belangrijke momenten in hun leven, doen de Sri Lankanen beroep op een astroloog.

Bij de geboorte van een kindje gaan de ouders naar de astroloog met de juiste geboortedatum en -uur. Hij/zij  bepaalt dan de horoscoop en geeft de letters waarmee de ouders, de naam van de baby moeten samenstellen. Daardoor krijgen Sri Lankaanse kinderen hun naam pas  één à twee weken na de geboorte.

Bij een huwelijk draagt de bruid een wit bruidskleed als teken van haar maagdelijkheid. Het tijdsschema met uren die de astroloog berekent, wordt heel nauwlettend gevolgd. Er is een tijd dat de bruidegom het huis van de bruid binnengaat,  dat het koppel het huis verlaat,  voor de ceremonie onder het huwelijksbaldakijn, voor  het ondertekenen van de huwelijksakte, voor het aansteken van de olielamp en voor het aansnijden van de bruidstaart… De dag na het huwelijk draagt de bruid een rode sari en bepaalt de astroloog weer de tijd dat het paar naar het huis van haar schoonouders gaat, waar ze meestal hun intrek nemen.

Wanneer ze later een eigen huisje bouwen, is het weer de astroloog die bepaalt wanneer men de bouwwerken start. Hij/zij geeft dan de juiste tijd om het bouwterrein met een koord af te spannen, om de eerste spadesteek te doen en om de eerste steen te leggen.

Kunuragama-2   Kunuragama-7

Deze steen is eigenlijk een doosje van 1 kubieke decimeter waarin zo’n twintigtal verschillende kruiden zitten oa. zout, peper, nootmuskaat, mosterdzaadjes, kurkuma, mounnette, kaupi, rijst,…. Al deze kruiden moeten de bewoners van het nieuwe huis veel geluk brengen. Wanneer het dak wordt gelegd, bepaalt de astroloog weer het juiste tijdstip waarop de schrijnwerker de eerste dakbalk legt. Diezelfde dag wordt ook het uur bepaalt waarop de eerste deurstijl moet geplaatst worden. Wanneer uiteindelijk de bewoners hun intrek willen nemen in hun nieuwe woning, doen ze weer een beroep op de astroloog om het tijdstip te bepalen waarop ze hun huis binnengaan en wanneer ze melk moeten laten overkoken. In de woonkamer wordt een klein houtvuurtje gemaakt,  waarop een aardewerken kruikje met melk aan de kook wordt gebracht. Wanneer de melk overkookt, zullen de bewoners een gelukkig leven krijgen.

Verder hebben de Sri Lankanen ook nog een gunstig tijdsschema met het Singhalees en Tamil Nieuwjaar op 13 en 14 april. Hierop  wordt bepaald wanneer het nieuwe jaar exact begint, wanneer men voor het eerst vuur mag maken, wanneer men voor het eerst mag eten en wanneer men geld mag uitwisselen. Op dit tijdsschema zijn ook de kleuren van de kleren vermeld, die men best draagt  bij al deze activiteiten. Er wordt ook aangegeven wanneer men na nieuwjaar weer aan het werk kan gaan.

De Sri Lankanen zijn er van overtuigd dat, wanneer men al deze raadgevingen strikt opvolgt, hun geluk voor altijd is verzekerd.

Linda Stabel.