Sri Lanka in een notendop

Officiële naam : Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka.

Oppervlakte : 66.600 km2 ( 2 x België).

Ligging : ten zuidoosten van India, in de Stille oceaan.

Klimaat : tropisch met gemiddeld 24°C à 32°C in de schaduw, behalve in de berggebieden.

Munteenheid : Sri Lanka Rupee ( 1 EUR = 200 LKR / december 2018).

Hoofdstad : Kotte in het district Colombo.

Bevolking : Ongeveer 22.400.000:

– de Wedda‘s, enkele duizenden. Zij zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland, te vergelijken met de aboriginals in Australië. Ze vertonen een negroïde afkomst en spreken hun eigen taal.

– de Singalezen, ongeveer 73 % van de bevolking. Ze zijn afkomstig uit Noord-India (Ariërs), ze spreken Singalees en het zijn vooral boeddhisten. Meer dan één miljoen zijn katholiek.

– de Tamils, ongeveer 17 %.  Ze komen uit Zuid-India (Dravieden), ze spreken een tamil-taal en het zijn Hindoes.

– de Moslims, ongeveer 8 %.  Ze kwamen in de loop van de tijden uit verschillende gebieden van zuidoost Azië, velen uit Maleisië.  Ze leerden en spreken hier een tamil-taal en behoren tot de islamitische godsdienst.

minderheden zoals Engelsen, Fransen, Belgen enz.  Ook Burghers, afstammelingen van de vroegere koloniale overheersers.

Veel bewoners van Sri Lanka kunnen Engels, in de regering is het de voertaal.

Uit het geschiedenisboek van Sri Lanka :

Gedurende honderden jaren heersten de Singaleze koningen over het eiland.  Hun troon werd soms tijdelijk ingenomen door Tamils.  Ze verplaatsten enkele keren hun hoofdstad en het gebeurde ook dat het eiland werd opgesplitst in twee of meer delen.  De bijzonderste hoofdsteden waren: Anuradhapura, Polannaruwa, Kandy en ten slotte Kotte in het district Colombo.

Vanaf ongeveer 1500 verschenen de Portugezen op het toneel, vanaf de helft van de 17de eeuw kwamen de Hollanders, vanaf de 19de eeuw de Engelsen.  Ze heersten hier elk nagenoeg 150 jaar.  Op 4 februari 1948 werd het eiland onafhankelijk en in 1971 veranderde men de naam Ceylon in Sri Lanka, wat “het schitterende eiland” betekent.