Bouw van nieuwe kleuterschool in Ginikathuwewa (09/2018)

In 2017 ontving Adoptie Sri Lanka VZW 20 000 Euro van het Sint-Jozefinstituut in Kontich. De studenten organiseerden, gedurende het hele schooljaar, tal van activiteiten om dit bedrag te verzamelen. Het gemeentebestuur van Kontich schonk 3000 euro subsidie en daarmee was het volledige bedrag om een kleuterschool te bouwen bereikt.

In Ginikathuwewa, een deelgemeente van Kalanchiya, ten noorden van Rambewa, werd er een bouwgrond gevonden naast de plaatselijke tempel. De eerste steen werd gelegd en er werd begonnen met het graven van fundamenten. Bij het maken van de drie laatste bouwputten voor de betonnen kolommen, stuitten de arbeiders op een rotsblok in de ondergrond. Om die te verbrijzelen was er heel wat mankracht vereist. Na enkele dagen noeste arbeid, sloegen de weersomstandigheden om en stak de moesson een stok in onze wielen. Wij moesten, noodgedwongen, gedurende een tiental weken, de bouwwerken stopzetten. Nadien gingen de metsers en hun helpers weer volop aan de slag. De muren werden opgetrokken, de fundamenten gevuld, de ringbalk en de vloer gegoten, het dak werd gelegd, de muren bepleisterd en geschilderd en voor de ramen en de deuren werden ijzers geplaatst om ongewenste bezoekers buiten te houden. Ondertussen werden er ook nieuwe meubeltjes besteld. Een plaatselijke schrijnwerker zorgde voor een vijftal tafels en er werden twintig plastic stoeltjes aangekocht.

Vele dorpelingen kwamen dagelijks een kijkje nemen en zagen hun school uit de grond rijzen. Zij uitten meermaals hun grote dankbaarheid voor deze enorme hulp aan hun gemeente.