Bouwen van kleuterschool in Jayanthi Village, Saliyapura (05/2021)

Op 28 januari 2021 gingen we met de auto naar Jayanthi Village, Saliyapura. Men had ons gemeld dat de kleuters daar in een zeer oud gebouw les kregen. Saliyapura ligt 16 km van Mihintale en 5 km van Anuradhapura.                                                                                                          Daar aangekomen stond de kleuterleidster ons al op te wachten samen met een drietal moeders. We inspecteerden het gebouw en stelden vast dat er slechts  één kleine ruimte was met wat schamele tafels en stoeltjes. Er was ook een kleine kamer die als opslagruimte moest dienst doen maar deze was vrijwel volkomen leeg. De klas was zeer donker want er waren maar twee kleine ramen. Het dakpannen  dak vertoonde verschillende gaten. Er was geen toilet voorhanden. De kleuters en de juf maakten gebruik van de jungle achter de school om hun behoeften te doen. Een speeltuin was vrijwel onbestaande. Er waren twee schommels waarvan de zitjes verdwenen waren. Dat was ook het geval met de draaimolen waar 4 kleuters gebruik konden van maken. De ouders hadden ook enkele oude autobanden gedeeltelijk ingegraven, om als evenwichtsoefening te gebruiken en er hingen twee oude motorbanden aan een dik touw in een boom.

Na onze inspectietocht werd de grond opgemeten, de ouders en de leerkracht beloofden de oude school af te breken en de kleuterleidster zou gedurende de bouwwerken de kinderen opvangen in haar eigen woning. We beloofden half februari de eerste steen te leggen en te starten met de bouw. De kleuterleidster die reeds 35 jaar daar les gaf was zeer blij, in het vooruitzicht om haar laatste jaren in een prachtige nieuwbouw te kunnen lesgeven.

Toen we op 11 februari 2021 daar aankwamen om de eerste steen te leggen was het oude gebouw verdwenen en het puin was afgevoerd. Het bouwterrein lag er zeer netjes bij. Eén van de kleuters legde de eerste steen op het tijdstip dat werd bepaald door de waarzegger. Daarna werden er zoetigheden en thee geserveerd. Nadien gingen de metsers en hun helpers aan het werk. De volgende weken werden fundamenten gegraven, muren gemetseld en twee toiletten gebouwd. De smid met zijn helpers lasten de dakspanten en de ijzeren grillen om voor de ramen en de deuren te plaatsen. Het dak werd gelegd, de dakgoten werden aangebracht, de vloer gegoten, de muren bepleisterd en geschilderd. De elektricien voorzag de school van de nodige elektrische bedrading, schakelaars en ventilatoren. Er werd een voetpad rondom de school gelegd. Ondertussen maakte de schrijnwerker de ramen en de deuren zodat die konden geplaatst worden. Ook de speeltuigen werden gezet: een glijbaan, een draaimolen, 2 wippen, een klimrek en de twee bestaande schommels kregen nieuwe zitjes en een likje verf. Op 19 mei  bereidden de metsers en de dienders kiribath (melkrijst) om god Ganesha te bedanken voor de vlotte en veilige werkzaamheden en om het einde van de werken te vieren. Omwille van de coronamaatregelen  werd de Laktharu kleuterschool officieel geopend in beperkte kring op 20 mei 2021. Een dag later werd het nieuwe gebouw dankbaar  in gebruik genomen door de kleuters en hun juf.

Linda Stabel