Schriftpakketten (12/2017)

2800 Arme kinderen kregen schriftpakketten.

Naar jaarlijkse gewoonte reden Gamini en ik, eind november, met een driewieler naar alle arme gezinnen in Mihintale en omliggende dorpen. We gaven hen een genummerde bon waarmee ze op 10 december voor al hun schoolgaande kinderen een aangepast schriftpakket bij ons konden ophalen. In een schrift noteerde Gamini de naam van vader/moeder en de leerjaren waarin hun kinderen in januari zullen starten. Het nieuws van de gratis schriftpakketten verspreidde zich als een lopend vuurtje en vele mensen kwamen ook aan onze deur om een pakket te vragen.
Op 30 november werden alle schriften besteld en twee dagen later werden ze geleverd. Gedurende vier dagen werd er naarstig ingepakt. Naargelang het leerjaar kregen de kinderen 1 of meerdere ruitjes- en lijntjesschriften.  De leerlingen van het eerste leerjaar kregen ook nog 2 potloden, 1 gom en 1 puntenscherper.  Voor het twaalfde en het dertiende leerjaar werden nog 1 A4 oefenschrift extra voorzien. In ieder pakket werd een begeleidende brief gestoken waarop men kon lezen waarom Adoptie Sri Lanka vzw de schriftpakketten aanbood. Op de buitenzijde werd het logo van onze vereniging gekleefd.
Op 9 december werd alles in gereedheid gebracht voor de bedeling: drie tenten werden opgesteld, kleurrijke vlaggen werden langs de kant van de weg geplaatst, spreuken i.v.m. levenswijsheid werden op goed zichtbare plaatsen aangebracht,  luidsprekers werden opgehangen, tafels, stoelen en schriftpakketten werden klaargezet.
Op 10 december stonden om 7 u. de eerste mensen met hun kinderen al in de rij voor de poort. Toen alle vrijwillige helpers aanwezig waren, werden om 8 u 45 de Belgische, de Sri Lankaanse en de boeddhistische vlag gehesen, traditioneel werd de olielamp aangestoken en de bedeling ging van start. De rij wachtende families was zeer lang, de hele dag. De zon was van de partij. Daarom hadden we een ton van 1000 liter water voorzien waarmee de mensen hun dorst konden lessen. Srilankaanse muziek galmde door de luidsprekers.  Regelmatig werd deze onderbroken  door de omroeper die iedereen duidelijk maakte wat de  bedoeling was van deze schriftbedeling door Adoptie Sri Lanka vzw .
In de namiddag kwam een televisiereporter van  Rupavahini  langs om een korte filmopname te maken van het gebeuren.  Deze werd in het avondjournaal van woensdag, 13 december uitgezonden.
Dankzij de uitstekende voorbereidingen en het organisatietalent van Gamini, verliep alles op wieltjes en konden we rond 21 u. tevreden terugblikken op deze activiteit.
Vele mensen drukten hun appreciatie uit voor het waardevolle project dat op touw werd gezet en dat, dankzij gulle schenkers uit België, kon gerealiseerd worden!

Linda Stabel